Zdravlje

Uzroci boli u koljenom zglobu

Uzroci boli u koljenom zglobu

24 studeni 2016

Koljeno je veoma često ozljeđivan zglob u sportu i rekreaciji, te nalazimo mnogo uzroka oštećenja ili ozljede. Važno je zato napraviti dobru dijagnostiku kako bi tretman bio adekvatan i oporavak nastupio čim ranije.

Bol u koljenu može biti zbog mekih tkiva poput ligamenata ili mišića, koštanih stanja ili biomehaničke disfunkcije.

 

Postoje statistike koje pokazuju kako polovica ozljeda u sportu otpada na koljeni zglob, te su u koljenu kao i u svim zglobovima česti sindromi prenaprezanja, jer koljeno je uključeno u sve aktivnosti.

 

Anatomija koljena

 

Koljeno je najveći i najkompliciraniji zglob u ljudskom tijelu, sastoji se od doljnjeg dijela bedrene kosti (femura), gornjeg dijela goljenične kosti (tibije), pored koje se nalazi lisna kosti (fibula), te s prednje strane iver ( patella ).

Natkoljenica i potkoljenica čine jedan zglob, dok natkoljenica i iver čine drugi zglob.

 

Iver je sezamska kost koja je uložena u tetivu quadricepsa, te dolazi u kontakt s natkoljenicom pri savijanju koljena. Zglobne plohe su prekrivene hrskavicom, koja osim prijenosa težine služi i za glatko klizanje zglobnih tijela pri izvođenju kretnji.

Unutar samoga zgloba nalazimo još i dva meniskusa, koji su polumjesečastog oblika, te povećavaju kongruentnost zgloba, te još nalazimo križne ligamente – prednji i stražnji križni ligament. S vanjske strane zgloba, nalazimo kolateralne ligamente, koji služe za stabilizaciju.

 

Kretnje u koljenu omogućuju pasivni ( ligamenti, zglobna čahura, meniskusi) i aktivni ( mišići) stabilizatori.

 

 

Uzroci boli u koljenom zglobu

 

Bol u prednjem dijelu koljena - hondromalacija patelle

 

Kod boli u prednjem dijelu koljena postoje brojni mogući uzroci nastanka boli i ponajprije se misli na kronične uzroke nastanka. Općenito kada se govori o boli s prednje strane koljena misli se na patelofemoralni bolni sindrom odnosno na hondromalaciju patele tj. nepravilnost pri kliznom putu patele i loše usmjerenje ekstenzornog sustava koljena.

 

Loše usmjerenje dovodi do pogrešnog opterećenja i prijenosa težine u patelofemoralnom zglobu, što za rezultat ima povećani pritisak na određene zone kontakta u zglobu.

Larson je među prvima počeo promatrati koljeno ne samo iz statičkog gledišta, nego i na stabilizatore patele i njihovu funkciju i moguća anatomska odstupanja doljnjeg ekstremiteta, te se klinički očituje povećanim Q kutem.

 

Prikaz Q kuta prema Larsonu

 

Podjela  uzroka nastanka:

 1. hormonalni poremećaji
 2. poremećaji prehrane hrskavice
 3. promjene u kliznom putu patele
 4. poremećaji u položaju patele
 5. anatomske varijacije patele, femura, tibije i sinovijalne membrane
 6. trauma i mehaničko preopterećenje

 

 

Patela može uzrokovati mnogo smetnji, za koje je kako vidimo nekada kriva trauma ali i ostali uzroci poput lošeg usmjerenja patele, odnosno njenog kliznog puta, koji može biti malo više lijevo ili desno, te tijekom godina razvija oštećenje hrskavice, jačeg pritiska te u konačnici nemogućnost normalnog pokretanja i hoda.

Ostala oštećenja ili traume mogu se dogoditi u nekoj fizičkoj aktivnosti, čučnju isl. te je zbog raznih faktora došlo do nestabilnosti pa je patela postala mobilnija nego inače.

 

Uzroka je mnogo te se svako uzroku pristupa individualno i specifično, te se operativno preporučuje tek kada fizikalna terapija i vježbe ne pomažu. Bol zbog oštećenja hrskavice iz bilo kojeg uzroka je najčešće stanje patele.

Česta je bolnost i prilikom intenzivnih perioda rasta.

 

Pri liječenju problematike patele nije nužno jačati samo quadriceps femoris ( veliki mišić s prednje strane natkoljenice koji u svojoj tetivi ima patelu), već je važna jačina i mišića natkoljenice stražnje strane, mišići kuka, te posebice mišići glutealne regije, koji će svojom jačinom rasteretiti patelu kroz hod, vježbanje i svakodnevne aktivnosti. Kada se i postigne olakšanje i smanjenje boli, treba kao i kod svakog problema nastaviti s održavanjem snage.

 

Hondromalacija patele

 

 

Skakačko koljeno – Jumper s knee ili patelarni tendinitis

 

Kao što sam naziv govori skakačko koljeno prisutno je u svim onim sportovima koji uključuju

skokove, trčanja i opružanja koljena s opterećenjem, a tu bi mogli ubrojiti skok u vis, skok u dalj, odbojka, košarka, dizanje utega itd.

To je sindrom prenaprezanja karakteriziran patološkim promjenama tetive quadricepsa i patelarne sveze, odnosno zbog ponavljanog mehaničkog naprezanja ekstenzornog sustava koljena.

Također se javlja kod dugotrajnog sjedenja s koljenom u savijenom položaju, te se javlja bol pri čučnju ili kod pritiska na tetivu. Ne toliko čest uzrok su X ili O noge zbog nepovoljnog ekstenzornog aparata koljena.

Također nedovoljno istegnuti tj. skraćeni mišići stražnje strane natkoljenice mogu biti problem jer pruža dodatni otpor opružanju koljena. Bitno je i tjedno opterećenje u treningu, te tvrdoća podloge i dobar odabir tenisica za trening. Iako treba naglasiti da vrsta trenažnog procesa nema značajniju ulogu u nastanku skakačkog koljena, već je opseg vježbanja važniji faktor.

 

Ukoliko i dođe do zamora i oštećenja, očitujemo bolnost na tetivi i smanjenjem funkcionalnosti zahvaćenog doljnjeg ekstremiteta.

U početku bol je prisutna samo po završetku treninga ili natjecanja, a prolazi nakon kraćeg perioda odmora. Na posljetku bol i slabost počinju biti kontinuirane te se pojavljuju kroz svakodnevne aktivnosti, ali i uz trening. Ponekad to vodi i do potpunog prekida tetiva odnosno rupture ligamenta, ukoliko se nastavi s intenzivnim treninzima.

 

Liječenje kao i kod svih simptoma prenaprezanja počinjemo s krioterapijom odnosno ledom, mirovanjem i ako je potrebno medikamentima. Terapija udarnim valom pokazala se veoma učinkovita.

Nakon toga slijede fizikalne procedure poput lasera, ultrazvuka, toplo-hladnih oboga i jačanje i istezanje m.quadricepsa, okolne muskulature, propriocepcijske vježbe, te u konačnici vježbe jakosti i izdržljivosti.

 

Rehabilitacija i oporavak ovog sindroma traju i po par mjeseci pa je potrebno biti strpljiv i održavati  tjelesnu aktivnost kroz lakše vježbe i kretanje, dok ne dođe do potpune rehabilitacije.

 

Skakačko koljeno

 

Mb. Osgood-Schlatter

 

Varijanta skakačkog koljena ali se pojavljuje za vrijeme adolescentnog rasta, kod djevojčica zbog ranijeg koštanog sazrijevanja (oko 11 god.) i kod dječaka (oko 13 god.).

Klinički ga očitujemo izbočenjem na području tuberositas tibije odnosno hvatišta m.quadricepsa, te je na odnosu na skakačko koljeno smješteno nešto niže, na samom hvatištu tetive, odnosno na hrapavosti i kvrgi goljenične kosti.

Između kosti i tetive nalazi se veoma tanka koštana ploča koja omogućava rast djeteta i prati rast tetive i mišića. Ukoliko dolazi do jakih sila naprezanja, to se prenosi na hrskavičnu ploču koja rezultira upalom, bolovima i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih radnji.

 

Javlja se osim boli na dodir i bolnost kod pokreta odnosno opružanja noge u zglobu koljena.

Također je kod svih prisutno skraćenje i napetost m. quadricepsa femorisa.

Po potrebi se može učiniti i rengen koji će ukloniti sumnju na prijelome i tumore.

Nakon dijagnostike slijedi odmor, te smanjenje sportske aktivnosti, no sve ovisi o intenzitetu upale.

Kao i kod svih simptoma prenaprezanja preporučuje se prvo led, pa kasnije metode fizikalne terapije.

 

Djetetu se nakon fizikalnih procedura dopušta sva dosadašnja bavljenja sportom u granicama boli i to u opsegu u kojem to bol dopušta, preporučuje se kontrola skokova, doskoka i tehnike trčanja, odnosno one aktivnosti na koju se smatra da je prouzročila problem.

 

Ortoze i steznici idu isključivo u dogovoru s stručnom osobom ukoliko se smatra da je potrebno.

 

Prikaz upale kod M.Osgood-Schlattera

 

 

Podjela sindroma prenaprezanja u području koljena obzirom na anatomsku lokalizaciju oštećenja

Sprijeda:

 • hondromalacija patele
 • skakačko koljeno
 • m.Osgood-Schlatter
 • m.Sinding-Larsen-Johansson
 • prijelom zamora  patele
 • m.Hoffa

 

Medijalna strana (unutarnja):

 • sindrom sinovijalnih nabora
 • sindrom m.semimembranosusa

bsindrom pes aserinusa

 • plivačko koljeno
 • medijalni retinakulitis

 

Lateralna strana(vanjska):

 • sindrom trenja tractusa ilitobilalisa
 • sindrom m.popliteusa
 • sindrom m.bicepsa femorisa

 

Straga:

 • fabelitis
 • sindrom medijalne glave gastroknemiusa

 

 

Ostali uzroci boli u koljenom zglobu:

 

Ruptura ACL-a

 

Anterior Cruciatum Ligament označava nam prednji križni ligament koji se nalazi unutar zgloba koljena.

Puknuća i traume ACL-a dešavaju se traumama i jakim vanjskim silama rotacije i opružanja koljena  npr. doskoci, promjene pravca u nogometu, uklizavanja, skijanje itd.

Traumu prati jaka nagla bol, nemogućnost pokretljivosti zgloba i otok.

Liječenje je dugotrajno i komplicirano i većinom operativno.

Prikaz rupture prednjeg križnog ligamenta

 

Patelarni burzitis

 

Burzitis nam označava upalu burze, odnosno  zaštitne sluzne vreće koja je ispunjena tekućinom između patele i kože. Javlja se zbog učestalog pritiska ili padova, čučanja, klečanja, te pogađa i profesije poput keramičara, parketara itd.

 

Prikaz upale burze

 

Osteoartritis

 

Osteoartritisje degenerativna bolest koljena, koja se očituje smanjenjem lučenja sinovijalne tekućine koja štiti i podmazuje zglobna tijela. Simptomi su bol, slaba muskulatura, nestabilnost i utječe na svakodnevni život.

Prikaz degenerativnih promjena u koljenom zglobu

 

Na kraju moramo napomenuti kako prekomjerna tjelesna težina i nedovoljna fizička aktivnost uvelike pomažu razvijanju nekog od bolnih sindroma koljenog zgloba.

 

Autor: Žana Kadrić - Osobni fitness trener i fizioterapeut

 

WEB SHOP

Vrhunski i kvalitetni danski Bodylab dodaci prehrani; proteinella, bodylab, bodylab whey 100, bodylab bcaa, bodylab kreatin, bodylab zero topping, kikiriki čokolada crunch, bodylab kazein, bodylab bodymin, bodylab omega 3, vitamini

Izdvojeni proizvodi

Alkal prah

Alkal prah

375 kn
Bodylab Greens Blend

Bodylab Greens Blend

96.85 kn
149 kn (-35%)
Bodylab Omega 3

Bodylab Omega 3

76 kn
95 kn (-20%)

Kupujte s povjerenjem

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija