Zdravlje

Post u službi zdravlja

Post u službi zdravlja

05 srpanj 2016

Post je bio poznat kao terapijska metoda čišćenja organizma još kod drevnih Egipćana. Ljekovita moć posta istražena je temeljito još u doba Antike, a istinski značaj ova tema dobila je krajem 19. stoljeća kada su je naturopati nakon uspješnih primjena kod pacijenata učinili poznatom i modernom.

Naturopatija kao zdravstvena disciplina koja uzroke bolesti liječi prirodnim metodama,   zalaže se za pročišćavanje organizma postom. Naturopati funkciju posta objašnjavaju na veoma jednostavan način, tako što ljudski organizam uspoređuju s peći u kojoj se loži drvo: nakon što drvo izgori u peći, za njim ostaje pepeo, kao što poslije svakog procesa sagorijevanja ostaje talog. Tijekom procesa probave u crijevima se isto tako stvaraju otpadni materijali koji se trebaju nekako izbaciti iz organizma. Kako vrijeme teče i godine prolaze, taj se talog nagomilava, posebice ako nam je prehrana loša i ako smo intenzivno izloženi stresnim situacijama.

Osim hrane koju svakodnevno unosimo u organizam, često potpuno nekontrolirano i bez namjere, udišemo i razne otrove iz zraka, dolazimo preko kože u dodir s kemikalijama, a sve to se akumulira u našim tkivima i krvi. Brojna istraživanja ukazuju na to kako naše tijelo nije samo sposobno izbacivati te nagomilane toksine. Nataložene štetne materije u crijevima i jetri dovode potom do bolesti, pa je na neki način već i unaprijed jasno kako i mi sami moramo pomoći organizmu da bolje funkcionira.

 

Terapijski post

Jedan od uzroka nastanka bolesti je organizam preopterećen štetnim tvarima. Ravnoteža je u takvom organizmu narušena, organi ne mogu ispravno funkcionirati i uslijed disbalansa dolazi do oboljenja. Jedan od načina detoksikacije organizma, s ciljem izbacivanja toksina, jeste terapijski post. Toksine nagomilane u organima i krvi treba eliminirati iz tijela i pružiti time priliku organizmu za oporavak. Kada organizam posti, ono troši svoje pohranjene rezerve. Zapravo se tijekom posta ubrzavaju metabolički procesi, a to onda rezultira izdvajanjem štetnih materija odnosno izbacivanjem toksina iz organizma.

Post možemo držati na razne načine, jer to je najjednostavniji, svima dostupan i razumljiv način pročišćavanja organizma. Post nije puko izgladnjivanje, zato bi savjet stručnjaka bio dobrodošao. Vrlo su djelotvorni i povremeni postovi, kao što je na primjer post jednom tjednom ili jednom mjesečno. Za takve postove, kod kojih ćemo se odreći samo ponekih namirnica kao što su meso ili slastice, trebamo samo dobru volju. Možemo uvesti tijekom tjedna primjerice jedan dan vegetarijanske prehrane, i to je već post, zato što je i najminimalniji post djelotvoran za organizam.

Za dulje postove treba se pripremiti i fizički i psihički, a postovi koji se provode kod kroničnih bolesti obavezno moraju biti pod nadzorom liječnika.

 

Post nije dijeta za mršavljenje

Post nije isto što i dijeta, jer primarni cilj posta nije smanjenje težine, premda nakon kure posta izgubimo i nešto kilograma. Za uspješno mršavljenje važna je i fizička aktivnost, a u slučaju posta koncentrirani smo samo na čišćenje organizma.

Terapijski post donosi neke posve druge blagodati, na koje se mršavljenje ne usmjerava. Nakon što smo proveli post, osjećamo se uravnoteženima, koža nam je čistija, organizam osnažen. Pročistili smo krvne žile, crijeva, jetru, čak smo i u psihičkom smislu bolje: vedriji smo i bolje raspoloženi. Cijeli nam je imunološki sustav ojačao i pokrenuli smo se na novi način.

Stručnjaci u području prehrane uobičajeno savjetuju trodnevni post kao najučinkovitiji. Možemo se opredijeliti za sirovu hranu, za Breussovu kuru posta čajevima i zelenim napitcima, Buchingerovu kuru sokovima i čajevima, ili neku posve treću, važno je samo shvatiti značaj koji post ima u zdravom funkcioniranju organizma.

 

Važnost posta danas

Mnogi od nas s velikim žaljenjem znaju konstatirati kako živimo u doba koje je izrazito nepovoljno po naše zdravlje: zagađenost zraka, prekomjerna uporaba pesticida u industriji prehrane, sve lošija kvaliteta hrane koju konzumiramo, nebriga za okoliš. Primjena terapijskog posta samo je jedan od načina da pomognemo organizmu lakše podnositi našu isuviše opterećenu današnjicu.

WEB SHOP

Vrhunski i kvalitetni danski Bodylab dodaci prehrani; proteinella, bodylab, bodylab whey 100, bodylab bcaa, bodylab kreatin, bodylab zero topping, kikiriki čokolada crunch, bodylab kazein, bodylab bodymin, bodylab omega 3, vitamini

Izdvojeni proizvodi

Alkal prah

Alkal prah

375 kn
Bodylab Greens Blend

Bodylab Greens Blend

96.85 kn
149 kn (-35%)
Bodylab Omega 3

Bodylab Omega 3

76 kn
95 kn (-20%)

Kupujte s povjerenjem

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija