Zdravlje

Neuromuskularne bolesti, vježbanje i dodaci prehrani

Neuromuskularne bolesti, vježbanje i dodaci prehrani

29 listopad 2018

Poznato je da redovito vježbanje bitno pridonosi zdravlju. Zapravo, ono je put do zdravlja i, u mnogim slučajevima, do ozdravljenja ili barem velikim dijelom do olakšanja postojećih tegoba. Gotovo da nema bolesti kod koje se umjereno vježbanje ne preporučuje.

Ovo se odnosi čak i na bolesti koje se odražavaju na mišićni sustav, kao što su mišićna distrofija, miastenia gravis ili multipla skleroza. Donedavno se vjerovalo, a mnogi neupućeni i dalje vjeruju, kada bolest napada mišiće, odnosno kada uzrokuje njihovu slabost, da je potrebno apstinirati od tjelovježbe. Smatraju da se mišići tako nepotrebno opterećuju i zamaraju te da od vježbanja može biti više štete nego koristi.

Čak i sami oboljeli izjavljuju da su, ili sami zaključili, ili im je netko preporučio nevježbanje. Ovo je potpuno pogrešan zaključak i vježbanje kod ovakvih bolesti je neophodno.

Primjerice, Hrvatski časopis za javno zdravstvo, kao i mnogi drugi renomirani i relevantni izvori objavljuju preporuke za vježbanje kod pojedinih bolesti pa tako i kod neuromuskularnih bolesti. No, vježbanje uključuje uz kineziterapiju i obavezne vježbe disanja koje su neophodne za ovakav tip bolesti.

Bolesnici s neuromuskularnim bolestima svakako moraju raditi na poboljšanju, zadržavanju ili usporavanju gubitka mišićne snage. Cilj im je i spriječiti nastanak kontraktura ili ih barem smanjiti.

Ublažavanje ili sprečavanje smanjenja funkcionalnog kapaciteta kod osobe od iznimne je važnosti. Ovdje se pokušava zadržati neovisnost pacijenta u svakodnevnim aktivnostima i omogućiti mu kretanje što je duže moguće.

Cilj i metode rehabilitacije određuju za svakog oboljeloga pojedinačno uzimajući u obzir njegovo stanje i dijagnozu.

Ne postoje univerzalni programi za točno određenu vrstu neuromuskularne bolesti, ali iskustva oboljelih te iskustva stručnjaka pokazuju da su neke vježbe prihvatljivije i učinkovitije kod određenih bolesti.

Preduvjet svega je upoznavanje oboljele osobe s prognozama bolesti, ali i mogućnostima koje joj se nude. U to spadaju svi dostupni tretmani koji joj mogu omogućiti održavanje kvalitete života.

Mišiće valja očuvati od atrofije jer je put natrag do njihove funkcionalnosti mnogo teži nego kod zdravih ljudi. Osim toga, on iziskuje napor koji ne mora biti povoljan za samu bolest.

Valja raditi na mišićnoj snazi i izdržljivosti, na aktivnoj i pasivnoj pokretljivosti zglobova i kralježnice.

Jačanjem oslabljene muskulature, održavanje elastičnosti mišićnog tkiva i pokretljivosti zglobova te rad na koordinaciji i ravnoteži, nezaobilazan su dio liječenja neuromuskularnih bolesti.

 

 

Važne su vježbe istezanja, aktivne vježbe, vježbe disanja, gimnastika s loptom te hidroterapija.

Strah od pretjerivanja i dovođenja u još teže stanje je sigurno prisutan jer je mišićna slabost za oboljele od neuromuskularnih bolesti najteža posljedica od koje strahuju.

No vježbe nisu štetne ako slabost mišića nije krajnje izražena te ako se vježbama pristupa studiozno. Potrebno je postepeno povećavati intenzitet vježbi i to pod nadzorom stručne osobe.

Također, ograničeno i prilagođeno dnevno vježbanje donosi vrlo pozitivne rezultate. Osim samog rada na mišićima, zglobovima i općenito fizičkoj formi, kod oboljelih od neuromuskularnih bolesti se javlja zadovoljstvo zbog treniranja te dolaze u kontakt s ljudima sličnih interesa. Sve to doprinosi boljem psihofizičkom stanju koje je preduvjet za liječenje.

Rani stadiji bolesti uključuju vježbe s opterećenjem, a kod vrlo slabih mišića izvode se pasivne vježbe. U kasnijim stadijima izbjegava se iscrpljivanje te se uvode duži odmori.

Vježbe u vodi i plivanje pokazali su se vrlo blagotvornima za ove vrste bolesti. Uzgon vode omogućuje oboljelima da izvode kvalitetnije vježbe. Ujedno, hidrogimnastika je preporučena za kardiovaskularni sustav, a posebice vježbe disanja. Osim toga, toplina vode doprinosi prokrvljenosti tkiva.

Vježbe disanja  provode se uz asistenciju stručnog osoblja, a pokazuju višestruke dobrobiti za oboljele. One doprinose pokretljivosti prsnog koša i jačanju mišića koji podržavaju proces disanja. Njima se povećava opskrbljenost pluća i cijelog tijela kisikom. Jedna od prednosti vježbi disanja je što se mogu provoditi i u sjedećem, stojećem i ležećem položaju.

Glede dodataka prehrani, kreatin se pokazao izrazito učinkovitim za liječenje bolesti mišića i preporučuje se od strane medicinskih djelatnika.

Kreatin poboljšava mišićnu funkciju što doprinosi zadržavanju kvalitete života oboljelih. U kombinaciji s redovitim i prilagođenim vježbanjem, ovo je način kako održati kvalitetu života te ostati dorastao svakodnevnim obvezama.

Autor: Helena Milardović

WEB SHOP

Vrhunski i kvalitetni danski Bodylab dodaci prehrani; proteinella, bodylab, bodylab whey 100, bodylab bcaa, bodylab kreatin, bodylab zero topping, kikiriki čokolada crunch, bodylab kazein, bodylab bodymin, bodylab omega 3, vitamini

Izdvojeni proizvodi

Alkal prah

Alkal prah

375 kn

Kupujte s povjerenjem

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija