Zdravlje

Bol u ramenom zglobu i impingement sindrom ramena

Bol u ramenom zglobu i impingement sindrom ramena

25 listopad 2016

Kako bi razumjeli oštećenja i bolna stanja u ramenom zglobu, potrebno je ukratko opisati strukture u samom ramenu i okolici.

 

Rameni zglob primjer je kuglastog zgloba iznimne pokretljivosti i dinamički uvjetovane stabilnosti. Posjeduje prostranu vezivnu zglobnu čahuru, pojačanu s prednje strane zgloba glenohumeralnom svezom i vezivno-hrskavičnim rubom. Krov ramenog zgloba čini korakroakromijalni luk ( acromion, prosessus coracoideus i lig.coracoacromiale)

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz desnog ramenog zgloba sprijeda i straga

 

 

Dinamička stabilizacija uvjetovana je skladnim djelovanjem mišića ramena koji su razdijeljeni u tri skupine:

 1. Kostohumeralna (m. pectoralis major i m.latissimus dorsi)
 2. Spinoskapularna (m.trapezius, m.rhomboideus, m.serratus anterior i m.levator scapulae)
 3. Skapulohumeralna skupina (rotatorna manšeta i m.coracobrahialis )

 

Rotatornu manšetu čine kratki mišići: m.supraspinatus, m.infraspinatus, m.teres minor i m.subscapularis, te djeluju kao dinamički stabilizatori glenohumeralnog zgloba, te ujedno pomažu čahuri zgloba u sprječavanju prevelikog prednjeg ili stražnjeg pomaka.

 

Sve strukture ramena dakle odgovorne su za polovicu pokretljivosti. Dok se ostale kretnje događaju kroz ostale strukture i dijelove u neposrednoj blizini samog zgloba te prsne i i vratne kralježnice.

 

Stoga možemo zaključiti kako sasvim olako podizanje ruke iznad glave podrazumijeva sinkronizaciju cijelog ramenog zgloba, nadlaktice, prsnog koša, prsne i vratne kralježnice.

 

U jednom takvom sustavu sindrom prenaprezanja, dakle oštečenje, lako je moguće te će uzrokovati bolna stanja i ograničenu pokretljivost.

Ukoliko želite znati više o tome što je sindrom prenaprezanja i kako on nastaje pročitajte u prethodnom članku – Sindromi prenaprezanja u rekreativnom bavljenju sportom

 

Osim isčašenja ramenog zgloba, upale duge glave bicepsa, kalcifikata i smrznutog ramena koji su česti uzroci bolnosti u ramenom zglobu, impigement sindrom ramena jedan je od najčešćih u sportaša i rekreativaca, pa će u daljnjem tekstu on biti opisan.

 

Impigement sindrom ramena obuhvaća skup oštećenja koja su posljedica sudara između rotatorne manšete, subakromijalne burze i duge glave m.bicepsa brachii s jedne strane te prednjeg kraja akromiona, akromioklavikularnoga ligamenta, koronioidnog nastavka i akromioklavikularrnog zgloba s druge strane. Taj se sudar odigrava kada se ruka nalazi visoko iznad glave, te pri tom sudaranju najviše stradava rotatorna manšeta, a pogotovo m.supraspinatus.

 

Taj pokret možemo pripisati skoro svim sportovima poput odbojke, tenisa, vaterpola, plivanja tj. U svim pokretima gdje se ruka dugotrajno zadržava u poziciji iznad glave, dok se u rekreativnom bodybuildingu dešava ne toliko zbog podizanja ruku iznad glave, već zbog forsiranja treninga prsa i bicepsa, dok se leđa zanemaruju, te se time mijenja položaj humerusa u zglobu.

 

Stoga možemo u prevodu reći kako je to uklještenje ili sudar, te da je uzrok tog sindroma uzrokovan prejakim ili predugim pritiskom na meka tkiva u ramenu i lošim položajem humerusa u zglobu.

 

Prikaz ukliještene tetive kod podizanja ruke

 

 

Zašto dolazi do uklještenja?

 

 • Anatomske varijacije unutar ramenog zgloba poput kosine acromiona na lopatici
 • Burzitis
 • Slabost rotatorne manšete, koja mjenja položaj humerusa u zglobu
 • Kronična iritacija rotatorne manšete usljed prenaprezanja
 • Loša postura
 • Nestabilnost lopatice
 • Hipermobilna torakalna kralježnica

 

 

Koji su simptomi impigement sindroma?

 

 • bol u prednjem i vanjskom dijelu ramena
 • smanjenje mogućnosti pokreta u ramenom zglobu
 • bol se pogoršava kroz pokrete iznad glave
 • slabost muskulature
 • bol može biti prisutna čak i kroz noć, te onemogućava spavanje na bolnom boku/ramenu

 

Kako dijagnosticirati impingement sindrom?

 

Osim same bolnosti pri pokretu i ostalih sindroma, postoji više testova za dijagnosticiranje, te se mogu po potrebi napraviti i ostali dijagnostički postupci poput rengena, magnetne rezonance itd.

 

U videu možete pronaći par testova koji se koriste za dijagnostiku, poput Neer testa, Hawkings Kenedy, Empty can i Full can koje možete sami pokušati istestirati, ali preporučljivo je da to ipak obavite kod educirane osobe, kako bi i sama kineziterapija i oporavak bili pravilno odrađeni.

 

 

Prikaz Empty can testa te m. supraspinatusa

 

 

Kako liječiti sindrom?

 

Nakon pravilne dijagnostike, slijedi liječenje, koje može biti operativno i konzervativno. Liječenje može biti veoma kratko ako se radi sam o mehaničkoj a ne upalnoj problematici, dok može biti i nekoliko mjeseci ako je upalni proces izražen.

 

Konzervativne metode koje se primjenjuju u akutnom stanju ( 7-14 dana):

 

 • Odmor
 • Rest Ice Compression Elevate – RICE
 • Fizikalna terapija
 • Nesteroidni antireumatici ( Voltaren, DeepHeeat kreme itd. )

 

Izvan akutne faze bolesti potrebno je primjeniti i kao prevenciju i kao liječenje:

 

 • frikcijsku masažu
 • vježbe istezanja oštećene muskulature
 • vježbe stabilnosti
 • posturalne vježbe
 • manualna terapija
 • vježbe jačanja

 

 

Vježbe jačanja rotatorne manšete mogu se izvoditi bez opterećenja, uza zid, stojeći, sjedeći ili čak i ležeći, te ih je dobro ubaciti kao preventivne vježbe u svoj trening jednom tjedno. Oduzeti će vam desetak minuta, a spriječiti će pojavu bolnog sindroma.

 

Ponovite pokret u tri serije po 10-12 ponavljanja u ležećoj, stojećoj ili varijanti s laganom elastičnom trakom. Zapamtite da su to pokreti koje radite s malim opterećenjem.

 

Primjer vanjske rotacije u polučučnju uza zid

 


Primjer vanjske rotacije elastičnom trakom

 

Primjer vanjske rotacije ležeći na boku

 


Autor: Žana Kadrić - Osobni fitness trener i fizioterapeut

WEB SHOP

Vrhunski i kvalitetni danski Bodylab dodaci prehrani; proteinella, bodylab, bodylab whey 100, bodylab bcaa, bodylab kreatin, bodylab zero topping, kikiriki čokolada crunch, bodylab kazein, bodylab bodymin, bodylab omega 3, vitamini

Izdvojeni proizvodi

Alkal prah

Alkal prah

375 kn
Bodylab Greens Blend

Bodylab Greens Blend

96.85 kn
149 kn (-35%)
Bodylab Omega 3

Bodylab Omega 3

76 kn
95 kn (-20%)

Kupujte s povjerenjem

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija