Trening

Autogenim treningom do boljih rezultata

Autogenim treningom do boljih rezultata

27 listopad 2018

Razvoj tehnike autogenog treninga pripada njemačkom liječniku dr. Johannesu Heinrichu Schultzu. On je početkom 20. stoljeća provodio hipnozu te bilježio psihičke i fizičke reakcije osoba podvrgnutih hipnozi, kao i osoba pri ulasku u san koji predstavlja prirodno hipnotičko stanje. Kasnije je ovu tehniku razradio dr. Hannes Lindemann, a metodu je testirao, ni manje ni više, nego na sebi i to iskušavajući koliko ljudsko tijelo i psiha mogu podnijeti fizičkog, psihičkog i emocionalnog opterećenja u ekstremnim situacijama. Na temelju sveukupnih rezultata osmišljeno je šest standardnih mentalnih vježbi te mnoštvo drugih ciljanih vježbi za poboljšanje funkcije organizma i svijesti. 

Autogeni trening je medicinski i znanstveno priznata te vrlo učinkovita tehnika relaksacije i fokusa koju može prakticirati svatko, od osoba koje su manje fizički aktivne pa do vrhunskih sportaša. Također ga mogu prakticirati sve osobe bez obzira na zdravstveno stanje. 

Autogeni trening je izvrsna tehnika za smanjenje stresa, a eliminacijom napetosti i anksioznosti se stvara osnova za postizanje boljih sportskih rezultata. Smirenost i otpuštanje stresa iz uma i tjelesnih organa vidljiva je i nakon kratkog prakticiranja ove tehnike, što je sportska psihologija odavno prepoznala i počela koristiti. 

Koncentracija i fokus od neizmjerne su važnosti kod treninga i natjecanja. Izdržljivost, osim što zahtijeva fizičku spremnost, uključuje i mentalnu volju za odrađivanje treninga i opetovano vraćanje treninzima. Ovdje je autogeni trening osobito učinkovit pri ponovnom buđenju volje za treniranjem. Kod određenih sportskih natjecanja, ona je presudna za postizanje rezultata. Primjer su trkači na duge pruge. Autogenim treningom se mogu stvoriti predispozicije  za postizanje vrhunskih rezultata. 

Također, u pojedinačnim i timskim sportovima od trenera ili sportaša pojedinačno možemo vidjeti da se pred natjecanja radi na tzv. podizanju morala. Time se podiže fokus te se vizualizira željeni rezultat. U ekipnim sportovima na ovaj se način ohrabruju igrači te se stvara ozračje koje doprinosi boljoj igri. U pojedinačnim sportovima, cilj je isti – želi se postići usmjerenost na davanje svog maksimuma kako bi se postigao što bolji rezultat.

Radom na opuštanju uz pomoć autogenog treninga smanjuje se rizik od ozljeda, uklanjaju se trema i strah od nastupa i neuspjeha. 

Autogeni trening se koristi ciljano za poboljšanje učinka u sportu budući da on djeluje na sve rizike koji dovode do podbacivanja, od nervoze i nesanice prije natjecanja pa do neizvlačenja vlastitog maksimuma. 

Autosugestivnim mislima dovodimo se u stanje kada sve postaje moguće. Osim toga, uklanjanjem stresa vraćamo emocionalnu ravnotežu, a samim time, rješavamo se razdražljivosti, nestaje osjećaj pritiska i bezizlaznosti te tereta svakodnevnih obaveza. 

Nebrojeno puta smo svjedočili ritualima skijaša koji prije spusta, slaloma ili skoka „prolaze“ stazu zamišljajući je. Oni tako stazu ili odraz prolaze u mislima te kada do njih dođe osjećaju se spremnijima i sigurnijama u konkretnoj izvedbi. Takvo stvaranje mentalne predodžbe uz pozitivno razmišljanje u smislu ohrabrivanja i uvjeravanja sebe da će sve proći u najboljem redu, pokazalo se vrlo učinkovitim za ostvarivanje stvarnih rezultata. 

Posebno treba naglasiti da je ova tehnika primjenjiva na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme. Može se izvoditi u pauzi na poslu, prije ili nakon treninga, a sve što je potrebno je za početak mirno mjesto u kojoj se osoba može opustiti i koncentrirati. S vremenom raste tolerancija na zvukove i svjetlost te učestalom primjenom osoba vježbe može provoditi zaista bilo gdje i u bilo kojim okolnostima, a skraćuje se i vrijeme izvođenja. 

Tehnika se sastoji od opuštanja i vizualizacije, a trenutno djeluje na psihičku i fizičku napetost. Vježbe uključuju muskulatorne, kardijalne, respiratorne, abdominalne, vaskularne i funkcije glave. 

 

Pritom se vježbe dijele u dvije grupe, a to su vježbe težine čija je svrha opuštanje prugastih i glatkih mišića te vježbe topline koje olakšavaju protok krvi. Osim toga, autogeni trening uključuje vježbe srca, disanja, vježbe za trbuh kojim se povećava protok krvi u unutarnjim organima te vježba hlađenja čela koja dovodi do skupljanja žila u encefalitičkoj regiji te uklanja glavobolju. 

Iako se radi tek o šest osnovnih kratkih vježbi, njima se utječe i na probavu i rad crijeva, svjesno se usporava rad srca, potiče imunitet te se snižava krvni tlak. 

Na početku su koncentracija i fokus slabiji, poneke se vježbe izvode s odsutnošću koja se percipira tek naknadno, jednostavno se „odluta u mislima“. No vrlo brzo, već nakon nekoliko ponavljanja kroz nekoliko dana, vježbe se usavrše. 

Temelj dobrog sportskog treninga je, između ostaloga, i dobar san. Ovdje se autogeni trening pokazuje kao izvrsno sredstvo pomoću kojega se lakše i brže utone u san. Također, autogeni trening omogućuje opuštanje te se kvalitetan san održava do jutra i smanjuje se broj buđenja tijekom noći. 

Primjerice, autogeni trening koristi i NASA na obuci astronauta u vježbama svladavanja nulte gravitacije, zatim zrakoplovne kompanije ga primjenjuju protiv stresa i smanjivanja nelagode uzrokovane vremenskim razlikama, koristi ga i mornarica pri vježbama za preživljavanje. Primjenjiv je svugdje gdje je potrebna mentalna i fizička smirenost i kod zadataka koji iziskuju fizičku i psihičku spremnost. 

Stoga ga koriste i policija, vojska, ali i učitelji, studenti, umjetnici, odnosno sve skupine kojima je potrebna koncentracija, fokus, opuštenost i koje imaju potrebu riješiti se stresa. 

Naravno, primjenjuje se i kod različitih psiholoških stanja kao što su fobije, tjeskobnost, poremećaj spavanja, depresija, PTSP, zatim kod aritmije, angine pektoris, visokog krvnog tlaka, astme, bolesti probavnog sustava, neurotičkog kašlja, hiperventiliranja, kod alergija na hranu, anoreksije i bulimije, iritabilnog kolona, artritisa, reume, dijabetesa, bolesti štitnjače, autoimunih bolesti, glavobolja, epilepsije, Parkinsonove bolesti, inkontinencije te kod različitih stanja u trudnoći, pa čak i neplodnosti te kao sredstvo pripreme i olakšavanja porođaja. 

Vježbe autogenog treninga općenito smanjuju stres i izazivaju opuštenost, a time izravno utječu na smanjenje boli te brži oporavak nakon psihički i fizički zahtjevnih aktivnosti.

Vrijednost autogenog treninga nije samo u liječenju već postojećih stanja gdje se iskazao kao neizostavna tehnika pomoći oboljelima. On je izvrsno i lako primjenjivo sredstvo prevencije svih navedenih i mnogih drugih stanja i oboljenja. 

Ovo je tehnika samopomoći koja se može svladati uz stručno vodstvo, ali i samostalno uz literaturu. Ukupno trajanje vježbi je do 20 minuta te se mogu provoditi u sjedećem ili ležećem položaju. 

Već nakon nekoliko primjena osoba će uvidjeti da se osjeća opuštenije, da lakše zaspi, da joj se smanjuje umor tijekom radnog dana ukoliko vježbe izvodi, primjerice, pod pauzom. Ovo je izvrstan način za brzu „okrjepu“, tehnika kojom se na brz i jednostavan način lako trenutno „resetirati“ i osvježiti. Stoga je njezin krajnji ishod osjećaj ugode i odmora, a samim time i veća spremnost na svakodnevne poslovne ili sportske aktivnosti

Autor: Helena Milardović

WEB SHOP

Vrhunski i kvalitetni danski Bodylab dodaci prehrani; proteinella, bodylab, bodylab whey 100, bodylab bcaa, bodylab kreatin, bodylab zero topping, kikiriki čokolada crunch, bodylab kazein, bodylab bodymin, bodylab omega 3, vitamini

Izdvojeni proizvodi

Kupujte s povjerenjem

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija