Prehrana

Drugačija brašna

Drugačija brašna

15 travanj 2019

Svijet kolača i kruha sa "drugačijim brašnima"

Bijelo pšenično brašno svima nama poznata je namirnica i s njim se najčešće susrećemo.
➡️No postoje puno zdravije vrste ovog proizvoda!
➡️Korištenje bijelog pšeničnog brašna samo je navika koju smo stvorili.
Bijelo brašno je bijelo zato što se prilikom proizvodnje izbjeljuje kemikalijama.Takvim procesuiranjem izgubi se polovica nezasićenih masnih kiselina koje se nalaze u pšenici.
Gubi se kompletan vitamin E uklanjanjem omotača i klice....

➡️Kuhanje i pripremanje kruha i zdravijih slastica može biti zanimljivo ako uvedemo neke nove zdravije namirnice poput ovih 'drugačijih vrsti brašna' pogotovo ako su ona zdravija za naše zdravlje.
➡️Naučite koje su to zdrave zamjene za pripremanje slastica i kruha.
➡️Zapamtite da se ne morate zauvijek  odreći kruha.
➡️Važno je samo znati birati kvalitetna brašna koja će nam u prehranu unijeti raznolikost,ali i hranjivu vrijednost!
➡️Zapamtite da unošenjem bijelog brašna u sebe unosite škrob koji deblja!
GLUTEN....česta riječ u zadnje vrijeme od koje se mnogi naježe jer mnogima od nas stvara 'manje'  probleme dok neki ju u prehrani ne mogu imati niti u tragovima..
➡️Gluten iz moderne pšenice neprobavljiv je za ljudski organizam..
➡️Pogledajmo koja su to brašna BEZ GLUTENA!


BEZGLUTENSKA BRAŠNA:

-Rižino brašno
-Kukuruzno brašno
-Heljdino brašno
-Proseno brašno
-Bademovo brašno
-Kokosovo brašno
-Sojino brašno
-Slanutkovo brašno
-Amarantovo brašno
-Brašno bučinih sjemenki
-Krumpirovo brašno
-Kvinojino brašno..........


➡️Kod pripreme kolača i kruha u bezglutenska brašna poželjno je staviti 20% nekog škrobnog brašna kao sredstvo za vezivanje- poveznicu da se kruh ne mrvi i raspada..
-Psyllium ljuskice
-Sjemenke lana
-Krumpirov škrob
-Kukuruzni škrob
-Rižin škrob
-Tapioka
-Aru prah..

➡️Oni u dodiru s vodom stvaraju sluzastu ljepljivu masu

HELJDINO BRAŠNO
Jako je važno za naše zdravlje.Heljdina kaša je jedan od najboljih izvora proteina u biljnom svijetu.
Ima jaku aromu.Koristi se za kaše i variva.Može se koristiti samo bez dodatka drugih brašna-npr.za palačinke.Prikladna je zamjena za rižu.
Lako je probavljivo,ne podiže nivo glukoze u krvi pa je time pogodno za dijabetičare te osobe alergične na gluten
.
RIŽINO BRAŠNO
Obično se koristi u kombinaciji drugim brašnom no odlično je kao zgušnjivač juha i variva te izradu kruha i kolača.

 

 

BADEMOVO BRAŠNO
Bademovo brašno ne sadrži gluten te je po okusu superiornije od drugih brašna.
Sadrži malo ugljikohidrata ali puno nutrijenata te je slatkastog okusa.
Bademovo brašno se ne koristi s kvascem.
Jako je dobar regulator šećera u krvi.

KOKOSOVO BRAŠNO:
Kokos brašno nije isto što i naribani i samljeveni kokos-zvani kokos mrvice.
Odlično je u prehrani kod mršavljenja jer sadržaj vlakana pridonosi osjećaj sitosti.
Omiljen je u  vegetarijanskoj, dijabetičarskoj i bezglutenskoj prehrani.

 

PROSENO BRAŠNO:


Proso je odličan izvor proteina.
Ima nizak glikemijski indeks.Preporučuje se kod upalnih bolesti crijeva, kronovom bolesti,anemijom,artritisom....
Koristi se za variva,kolače,kaše...

 


 
AMARANTOVO BRAŠNO

Zovu ga hrana bogova..
Izuzetno je popularan kod sportaša koji žele na zdraviji način pridonijeti razvoju mišićne mase.
Možete ga kuhati ili propeći na tavi poput kokica.  Amarantova kuhana kaša je savršen doručak uz malo bobičastog voća i ukrašena kokicama prženog amaranta.


BRAŠNO BUČINIH SJEMENKI:


Vrlo vrijedna namirnica koja se koristi kod pripreme kruha,kolača,palačinki kao zdrava alternativa za bijelo brašno.Ima brojne nutritivne vrijednosti te je bogato proteinima. Intenzivne je boje i mirisa tako da ga preporučuju miješati s nekom drugom vrstom brašna.
-aromatično je
-regulira šećer u krvi
-izaziva dobro raspoloženje
-za osobe koje ne podnose gluten
Zdravo-fino-jeftino brašno.

KUKURUZNO BRAŠNO:


Brašno koje se često koristi umjesto pšeničnog u pripremi brojnih kolača..peciva..kruha...
Dobiva se finim mljevenjem zrna kukuruza.
U izradi kruha potrebno ga je pomiješaš drugim vrstama brašna zato što kruh bude tvrd ako se koristi samo ono.
Slatkastog je okusa tako da slasticama i pecima daje finiju notu pod nepcima..

Spomenut ću i PIROVO BRAŠNO  
Iako ono ne spada pod brašna bez glutena no pirovo brašno je pogodno za ljude koji si osjetljivi na pšenicu no ne i za one koji su alergični na gluten.
Pir-krupnik- pirovo brašno pomaže problemima s probavom i slabom krvi.
Ono je zamjena običnom pšeničnom brašnu kod ljudi koji su intolerantni na gluten.
Sadrži slabiji oblik glutena ali puno manjoj količini te je taj gluten lakše probavljiv i ne uzrokuje probavne tegobe,kao kod pšenice..
➡️Zapamtite da bezglutenska brašna kod pripreme kruha i kolača zahtijevaju više tekućine-vode-mlijeka-ulja od običnih brašna.
Te se u njih obavezno stavlja škrob da bi ih povezao da se kruh ne mrvi!!!

Pokušajte u svoju prehranu ubaciti neka od ovih 'drugačijih vrsta brašna' te zakoračite u svijet zdravijih kolača i kruha..
Nemojte se bojati promjena..pogotovo ako su te promjene zdravije za nas...

Gordana Ević!!!

WEB SHOP

Vrhunski i kvalitetni danski Bodylab dodaci prehrani; proteinella, bodylab, bodylab whey 100, bodylab bcaa, bodylab kreatin, bodylab zero topping, kikiriki čokolada crunch, bodylab kazein, bodylab bodymin, bodylab omega 3, vitamini

Izdvojeni proizvodi

Kupujte s povjerenjem

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija